Tips voor mobiele filmpjes van hoge kwaliteit

Daar waar mening persoon vroeger nog op pad ging met een foto- of filmcamera, heeft de smartphone deze functie grotendeels overgenomen. Met je telefoon kun je tenslotte ook prima foto’s en filmpjes maken en het voordeel is dat je hem toch altijd wel bij je hebt. Ideaal dus ook voor onverwachte omstandigheden die je graag vast legt. Helaas valt de kwaliteit echter soms tegen, maar wist je dat hier eenvoudig wat aan te doen is?

Technieken voor een geslaagd filmpje
Om een goed filmpje te maken, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Zorg er ten eerste altijd voor dat je jouw toestel met beide handen vasthoudt tijdens het filmen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen denken even snel een filmpje te maken en houden hun smartphone dan maar met één hand vast. Dit zorgt voor veel beweging in het beeld, wat niet prettig is.
  • Ook de juiste belichting is van belang. Geen zorgen, je hoeft echt geen pro te zijn. Begin er gewoon eens mee door te kijken waar het licht vandaan komt en zorg dat je hier niet tegenin filmt, maar dit licht juist achter je houdt. Je zult merken dat de kwaliteit van je filmpje direct beter is.
  • Een andere techniek die eenvoudig toe te passen is, is door dicht bij je onderwerp te filmen. Het is verleidelijk om op afstand te blijven en gebruik te maken van de zoomfunctie. Hoewel dit erg handig is, leidt dit vaak tot een onscherp beeld. Een paar stappen dichterbij gaan staan, levert je een veel mooier filmpje op.

Kies de juiste instellingen
Ook hier valt het wel mee met de benodigde kennis hoor. Een aantal simpele aanpassingen in de instellingen van je smartphone en je verhoogt de kwaliteit direct:

  • Kijk naar de grootte van het beeld dat op je smartphone ingesteld staat. Deze vindt je bij je (camera)instellingen. Voor een optimaal resultaat, kies je het best voor 4K. De optie Full HD leent zich ook goed voor het mooiste resultaat, ondanks een wat lager aantal pixels.
  • Naast de resolutie is ook het aantal frames per seconde (fps) van belang. Zorg dat deze standaard op 30fps staat of kies voor een vertragend effect voor 60fps.

Overige tips
Een aantal randzaken waar je op kunt letten om een goed filmpje te krijgen met je smartphone zijn horizontaal filmen en letten op ongewenst (omgevings)geluid. Hoewel je uiteraard je telefoon ook prima verticaal kunt houden voor een filmpje, krijg je over het algemeen een beter beeld als je hem draait. Praat alleen tijdens het filmen als dit nodig is en doe dit dan bij voorkeur in een losse microfoon, bijvoorbeeld een dasspeldmicrofoon. Ook op omgevingsgeluiden moet je goed letten. Zijn deze erg aanwezig, kies er dan eventueel voor om op een later moment of een andere plek te filmen als dat mogelijk is.

By